Tijdens deze toolbox besteden we aandacht aan de verkeersregelaar. De verkeersregelaar is iemand die zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer op vaak drukke plekken. Denk hierbij aan drukke kruispunten, plekken waar verkeerslichten kapot zijn, in de buurt van scholen of tijdens werkzaamheden.
Let op!
De meeste ongevallen met bouwverkeer hebben te maken met achteruit rijden. Voorkom achteruit rijden daarom zoveel mogelijk. Is keren op de bouw niet mogelijk, dan moet het bouwverkeer achteruit op de bouwplaats inrijden en vooruit uitrijden. Het komt soms voor dat bouwplaatsmedewerkers meehelpen met het regelen van het verkeer bij het in- en uitrijden van bouwverkeer. Dit is alleen toegestaan wanneer er aanwijzingen aan de chauffeur gegeven worden bij het achteruitrijden. Je hebt namelijk geen bevoegdheid om het overige verkeer te laten stoppen. Dit mag alleen een professionele verkeersregelaar. De weggebruikers moeten zelf anticiperen op de manoeuvres van het achteruitrijdende voertuig en zo nodig stoppen. Voor de herkenbaarheid is het wel aan te bevelen om een oranje veiligheidsvest te dragen.
Regel het verkeer nooit zelf, laat dit over aan een verkeersregelaar!
Enkele directe risico`s waar rekening mee moet worden gehouden:
Daarnaast zijn er nog enkele indirecte risico`s:
Maatregelen die per risicofactor genomen kunnen worden zijn bijvoorbeeld;
Daarnaast moet bij de inzet van verkeersregelaars ook voldaan worden aan de wettelijk bepaalde rust- pauzetijden en de beschikbaarheid van hygiënische voorzieningen (toilet, handwasstation, schaftruimte, e.d.).
Eisen waaraan moet worden voldaan:
Wanneer je het verkeer wilt regelen, moet je aan alle bovengenoemde eisen voldoen. Voldoe je aan één of meer van deze punten niet, dan is het verkeer regelen niet toegestaan!
Moet het verkeer toch geregeld worden en is er geen verkeersregelaar in de buurt? Vraag dan de politie het verkeer te regelen.
Een verkeersregelaar kan de volgende aanwijzingen gegeven, zie afbeeldingen hieronder:
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Boetes
Een verkeersregelaar is geen opsporingsambtenaar. Dat betekent dat hij of zij geen boete uit kan schrijven. Wel kan hij aangifte doen bij de politie als jij de aanwijzing niet opvolgt. Daar kun je dan achteraf wél een boete van krijgen. De boete die je krijgt is niet mild. Voor het ‘Niet opvolgen van aanwijzingen van verkeersregelaar/brigadier/bevoegd ambtenaar’ krijg je als automobilist een boete van maar liefst 390 euro en als fietser 150 euro(excl. 9 euro administratiekosten).
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.